wiosenny ślub

Jak skomponować weselne menu?

Goście zaproszeni, suknia i garnitur gotowe, sala wybrana. Wtedy przychodzi czas na ułożenie weselnego menu. Wbrew pozorom, nie jest to tak łatwe zadanie, jak mogłoby się wydawać. Jadłospis musi być dobrze skomponowany, aby żaden gość nie odczuł dyskomfortu. Warto również dobrać potrawy do charakteru całej imprezy, aby całość zachowała odpowiednią harmonię. Tutaj rodzi się priorytetowe pytanie – jak dobrze wykonać te zadanie?

Po pierwsze – styl wesela

Wybranie stylistyki wnętrza weselnego wiąże się nie tylko z dobraniem idealnie pasujących dodatków. Nie powinno się zapominać także o posiłkach, które również muszą być dobrze skomponowane z charakterem stylu całego wesela. Na przykład, jeżeli para młoda decyduje się na ślub w stylu ludowym, to w takim przypadku najlepsze okażą się dania regionalne, które będą odzwierciedleniem kuchni góralskiej, kaszubskiej itp. Wszelkie zamienniki mogą osłabić jakość całej przestrzeni, która straci na swojej wartości. Dlatego najważniejszą zasadą w przypadku organizowania wesela w określonym stylu jest urządzenie go zgodnie z oryginalnymi obyczajami, które wiążą się również z dobraniem danych potraw. Fotografia ślubna w takiej przestrzeni będzie się znakomicie prezentować, a wspomnienia pozostaną w pamięci na wiele długich lat.

Ogólne zasady układania jadłospisu weselnego

Zawsze, niezależnie od charakteru wesela, punktem wyjścia jest główne danie, do którego dobierane są pozostałe elementy posiłku. Najczęściej można spotkać się z daniem mięsnym. Już na tym etapie należy się zatrzymać, bowiem któryś z gości może okazać się wegetarianinem, co spowoduje, że zostanie wykluczony z posiłku, nie mogąc najeść się jak mięsożercy. Szczególnie należy pamiętać o takich osobach, dlatego warto na weselnym stole postawić także dania wegetariańskie, aby dać możliwość najeść się każdej osobie. Kolejną zasadą jest to, że potrawy ciężkie i lekkie powinny być podawane na przemian, aby na stole znajdowała się różnorodność posiłków. Ważne jest przestrzeganie różnorodności, np. w kwestii sałatek. Osoby zaproszone powinny mieć możliwość wyboru swojej ulubionej surówki do dania głównego, a nie posiadać ograniczony wybór do jednego rodzaju. Dobór składników do samego dania jest również istotny. Potrawa nie powinna być mdła, a pożywna.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Nie powinno bagatelizować się także kolejności podawania posiłków. Podczas komponowania menu powinno się zawrzeć następującą kolejność: przystawka, zupa, danie rybne lub mięsne, a na koniec deser razem z owocami oraz kawą. Taka kolejność jest najczęściej spotykana na weselach. W zależności od przyjęcia, jeśli przewidziane są dwie przystawki (zimna i gorąca), powinno się najpierw podać zimną wersję. Jeżeli wesele planowane jest na całą noc, należy pamiętać o wymianie chłodnych już potraw na ciepłe, aby goście mogli delektować się jedzeniem o każdej porze. Mając już ustalony spis serwowanych potraw, czas na podjęcie decyzji związanej z podawanym alkoholem. Do potraw rybnych i owoców morza idealne okaże się białe wytrawne wino. Z kolei, mięso każdego gatunku dobrze komponować się będzie w towarzystwie czerwonego wina wytrawnego. Do zupy nie podaje się żadnych napojów alkoholowych. Jedynym trunkiem, który może być podany do wszystkich dań jest szampan lub wino musujące. Nie powinno się również zapomnieć o tym, że alkohol musi zostać podany w odpowiedniej temperaturze. Koniecznie trzeba pamiętać o gościach, którzy nie piją alkoholu i przewidzieć odpowiednią ilość soków naturalnych, wody mineralnej i innych napojów bezalkoholowych.

Wybierając dania na stół weselny można odejść od standardowego rosołu i schabowego. W tym wyjątkowym dniu warto stworzyć wyjątkowy jadłospis, który wpasuje się w gusta gości, ale nie będzie przypominał niedzielnego obiadu. Potrawy tradycyjne w nowoczesnym wykonaniu goszczące na weselnym stole zaskoczą gości oraz ich kubki smakowe, dodając nowych smakowych wrażeń. Tak przygotowane menu z pewnością będzie skutkować sukcesem.

Komentarze