Jak przygotować słodki stół na wesele?

Obecność tortu to na polskim weselu konieczność. Para młoda stara się zwykle, aby jego wygląd zaimponował gościom, a moment krojenia jest ważnym elementem każdej uroczystości zaślubin. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat coraz częściej na zabawach zaczęły pojawiać się candy bary. Moda na tę słodką atrakcję przywędrowała ze Stanów i na dobre rozgościła się Polsce, przypadając do gustu parom młodym i gościom. Słodki bufet to stół wypełniony różnego rodzaju słodkościami. Mają one nie tylko smakować gościom, ale też pięknie wyglądać. Aby cel ten został spełniony, musi on wpisywać się w klimat wesela. Nie wystarczy bowiem nakrycie stołu i ułożenie na nim słodkości w przypadkowy sposób. Co więc należy zrobić, aby mieć pewność, że słodkości będą świetnie prezentować się na zdjęciach i wyglądać apetycznie? O tym w dzisiejszym artykule

Samodzielne przygotowanie słodkiego stołu

Firmy zajmujące się przygotowaniem candy barów dostosowują swoją ofertę pod wymagania klientów. Mają wiele dodatków i naczyń, które pasują do różnych stylów wesel – niezależnie od tego, czy jest to boho, czy glamour. Nie każdy jednak – głównie ze względów finansowych – może sobie pozwolić na wynajęcie firmy. Pozostaje wtedy opcja samodzielnego przygotowania słodkiego stołu. Jest to jak najbardziej możliwe, ale wymaga czasu i zakupienia potrzebnych akcesoriów. Podstawową kwestią związaną z atrakcyjnym zaaranżowaniem stołu są naczynia. To na nich zostaną umieszczone słodkości, dlatego warto zadbać o to, aby prezentowały się dobrze. Najlepiej wybrać takie, które będą mogły być wykorzystane po weselu do innych celów. Dobrym rozwiązaniem będzie popytanie znajomych czy rodziny i sprawdzenie naczyń, które są już w domu – być może sprawdzą się jako element weselnej kompozycji. W przypadku wesela w stylu boho pasować będą stare babcine talerzyki lub patery na ciasto. Wszelkiego rodzaju słoiczki po przetworach również mogą zyskać drugie życie – bardzo dobrze nadadzą się do mini deserów. Nie warto inwestować w naczynia o nietypowym kształcie lub barwie, które po weselu będą się kurzyć w domu. Najlepiej postawić na takie, które będą jak najbardziej uniwersalne. Część osób decyduje się także na zakup naczyń jednorazowych z plastiku. Jest to co prawda tanie rozwiązanie, jednak to szkło prezentuje się atrakcyjniej i jest również ekologiczne.

Przygotowanie słodyczy powinno poprzedzić ustalenie motywu wesela i tematyki stołu. To od tego zależeć będzie, jakie słodycze znajdą się na stole. Candy bary wyglądają tak efektownie, ponieważ zastosowane kolory są spójne. Żaden z elementów nie znalazł się tam przypadkowo i każda ze słodkości ma swoje miejsce. Cechą charakterystyczną łakoci obecnych na słodkich stołach jest to, że są one niewielkie. Powinno unikać się dużych kawałków ciasta czy babeczek wielkości dłoni – wiele spośród prezentowanych słodyczy nadaje się do zjedzenia za jednym kęsem np. często wybierane cake popsy. Dodatkowo, mimo że słodki stół powinien kojarzyć się z obfitością, to nie można pozwolić, żeby słodkości było zbyt wiele. Sprawi to wrażenie ciasności i nie pozwoli na odpowiednie zaprezentowanie deserów. Zdecydowanie lepiej jest więc donosić co jakiś czas słodycze, niż od początku zapełnić każdy fragment stołu. Kolejnym elementem jest różnorodność. Chodzi tu oczywiście o zróżnicowanie słodyczy, a konkretnie ich kształtów i faktury. Należy jednak pamiętać o tym, aby trzymać się jednocześnie tematyki i klimatu stołu. Wybór jest bardzo szeroki. Warto postawić na lizaki, ptysie, pączki, żelki, pianki, kremy, makaroniki czy babeczki.

Jak fotografować słodki stół?

Nie ulega wątpliwości, że słodkości bardzo dobrze prezentują się na zdjęciach. Jest to głównie zaleta stylizacji jedzenia, jednak nie bez znaczenia jest tutaj rola fotografa. Aby przedstawić słodki stół w jak najatrakcyjniejszy sposób, warto skupić się na jego detalach. W tym celu przyda się obiektyw z wartością ogniskowej 50 mm lub wyższą. Zapewni to efektowne rozmycie drugiego planu i podkreśli piękno przygotowanych słodkości. Aby jakość zdjęć była jak najwyższa, konieczne jest fotografowanie z jak najniższą wartością ISO. Sprawi to, że zdjęcia nie będą miały widocznego cyfrowego ziarna. Niskie wartości ISO wymagają zastosowania dłuższego czasu naświetlania, dlatego przy fotografowaniu jedzenia warto pamiętać o statywie. Niezwykle istotny jest także kierunek źródła światła. To od niego zależeć będzie to, czy fotografia na dłużej zatrzyma wzrok odbiorcy. Słodkości prezentować się będą najatrakcyjniej przy wykorzystaniu światła bocznego – podkreśli ono różnorodność kształtów i sprawi, że zdjęcie nabierze trójwymiarowości.

Rynek cukierniczy oferuje niezwykle szeroką gamę dostępnych smakołyków. Aby wesele było spójne, warto dobrze przemyśleć dobór dodatków i samych słodyczy. Oprócz upodobań smakowych należy pamiętać o motywie przewodnim wesela i wystroju sali. Przygotowany według powyższych wskazówek stół to zdecydowanie mniejsze obciążenie finansowe, niż w przypadku wynajęcia specjalizującej się w tym firmy. Może on stanowić atrakcję dla gości oraz piękną pamiątkę do uwiecznienia na zdjęciach.